Viitorul cărților – e-bookuri și cărți fizice – ce ne promit tehnologiile moderne?

Fie că sunt citite pentru trecerea timpului, fie că sunt analizate în scop didactic, cărțile sunt prezente în viaţa tuturor. Chiar dacă mulţi prevăd un viitor sumbru cărţilor fizice, studiile realizate de specialişti arată că acestea vor continua să se găsească în topul preferinţelor de petrecere a timpului liber. Prezumţiile cu privire la cartea fizică, modul în care îmbunătăţesc cărţile electronice viaţa oamenilor moderni dar şi detalii cu privire la modul în care vom putea accesa informaţiile transformate în istorie de celebrii scriitori, sunt doar câteva dintre problemele pe care încercăm să le dezbatem în rândurile următoare.

Viitorul cărţilor, mai sunt volumele tipărite la modă?

Aceasta este o întrebare firească ce a captat atenţia multor oameni. Mediul puternic digitalizat care domină viaţa ne îndreaptă, firesc, să credem că informaţiile tipărite în mod clasic nu îşi mai găsesc locul în societatea actuală. Chiar dacă interacţiunea directă cu filele cărţii continua să fie pentru melancolici singurul mod de  a savura o informaţie, pentru oamenii practici e-book-ul reprezintă viitorul.

Un alt aspect care îi determină pe specialist să încline să creadă că oamenii vor renunţa uşor, uşor la volume tipărite este legat de economisirea de spaţiu, este clar că informaţia stocată pe un e-book nu ocupă la fel de mult loc în bibliotecă, deci nu invadează spaţiul personal, nu acumulează praf şi nu necesită realizarea de operaţiuni de îndepărtare a murdăriei! Dealtfel adepţii ecologişti militează pentru cărţile electronice, datorită modului prietenos în care sunt obţinute. O carte în format electronic solicita mai puţine resurse, mai puţine păduri tăiate, mai  puţină hârtie, mai puţine consumabile, mai puţină poluare!

Volum tipărit, ebook, avantaje, facilităţi,  dezavantaje

Tendinţele de digitalizare a informaţiilor scrise de iluştrii creatori se observa deja de câteva decenii. Marile biblioteci continuă să proceseze textele şi imaginile  din manuscrise şi să le pună la dispoziţie oamenilor în format electronic. Prin digitalizarea informaţiei un număr tot mai mare de oameni are acces la  aceleaşi resurse. Accesul nelimitat la internet şi dispozitivele performante permit transpunerea rapidă a celor mai vechi texte în fişiere digitale, ce pot fi accesate din orice colţ al lumii.

Cele mai performante multifuncţionale laser permit scanarea şi stocarea unor manuscrise, afectate dealtfel de trecerea timpului şi utilizări repetate, deci tehnologia performanta oferă accesul la informaţii originale, foarte vechi, fără lasă amprenta  asupra manuscriselor ce trebuie păstrate în condiţii de temperatură şi  umiditate speciale.

Datorită acestor imprimante inovatoare putem avea acces la informaţii valoroase, copiate din cărţile seculare. Fără doar şi poate accesul la scrierile originale din “Letopisețul lui Neculce: Domnia a doua a lui Dumitrașco-vodă Cantacozino (7192/1684)” nu ar fi posibil omului de rând fără ajutorul tehnologiei. Accesul la imaginile digitalizate ale manuscriselor originale poate fi asociat cu o incursiune în timp sau cu o lecţie veritabilă de istorie.

Cartea tipărită în format fizic are avantajele ei, lăsând deoparte ideile melancolice cu privire la modul în care trebuie savurata informaţia scrisă. În primul rând pot fi citite la orice oră, fără limită de timp pentru că nu au baterie care să ajungă la final. Mulţi se bucura de lectură neîntreruptă pentru ore în şir fiind absorbiţi de informaţia citită. Dealtfel Cartea fizică nu poare fi ştearsă din greşeală, cum se întâmplă în cazul celor digitale.

În activităţile didactice, informaţiile disponibile pe cărţile printate pot fi subliniate sau marcate pentru  a fi reţinute mai rapid şi pentru a uşura modul de învăţare. Cartea fizică nu necesită consumabile, deci poate fi savurata în orice moment al zilei!

Pe de altă parte producătorii de gadgeturi promit dispozitive tot mai prietenoase pentru savurarea informaţiilor stocate, de la ebook-uri cu memorii generoase prevăzute cu funcţii speciale de memorare a informaţiilor şi posibilitatea de selectare a fonturilor la soluţii pentru a face lectura mai plăcută şi mai confortabilă.

Accesul facil la informaţii  şi modul atractiv de prezentare a lecturii sunt alte detalii menite să captive atenţia cititorilor, care se pot bucura în continuare de această activitate recreativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *