Tot ce trebuie să cunoști despre controversa privind imprimarea armelor de foc 3D

Armele de foc obţinute cu ajutorul imprimantelor 3D continuă să fie controversate chiar şi în America, unde se ştie că politicile de deţinere şi folosire a armelor de foc sunt mult mai permisive faţă de celelalte state ale lumii.

2013, anul în care a fost creată prima armă de foc 3D

Controversele legate de armele de foc 3D au apărut în din 2013, când un student american a realizat cu ajutorul tehnologiei 3D pistolul Liberator de calibru 380, perfect funcţional. Pistolul creat din acelaşi material ca şi cărămizile LEGO, care conform senatorilor americani, poate fi realizată în orice garaj ar da acces la arme de foc tuturor celor care poseda o imprimantă 3D, iar această situaţie este îngrijorătoare în condiţiile în care în statisticile arată ca în America aproximativ 8000 de oameni mor anual din pricina acestora.

Experţii în controlul armelor atrag atenţia asupra pericolului constituit de arme letale 3D

Situația este conform specialiştilor în securitate destul de gravă, pentru că astfel de arme ar putea fi luate drept jucării, deci practic trec nedetectate de filtrele de securitate din aeroport şi şcoli, iar de pe urma acestora ar putea profita extremiştii şi teroriştii, care ameninţă siguranţa globală.

Cei care sunt împotriva armelor de foc din plastic obţinute cu ajutorul imprimantelor 3D, susţin că accesul nelimitat la armele letale ar ridica problema la nivel global, nu doar în America, şi că situaţia se poate înrăutăţi de la an la an din pricina perfecţionării tehnologiei şi a metodelor de obţinere a acestora.

Specialiştii în securitate atrag atenţia că nu doar siguranţa personală este pusă în pericol din pricina pistoalelor 3D, ci va creşte şi rata criminalităţii, întrucât aceste arme nu sunt înregistrate şi pot fi distruse cu uşurinţă. În opinia criticilor aceste arme pot produce daune majore, însă nu pot fi folosite ca probe în procese de crimă, pentru că nu au serii şi nu există o evidenţă a lor, mai mult aceştia susţin că lansarea proiectelor de realizare a armelor de foc 3D în mediul online ar încuraja infracţiunile şi evenimente nefericite precum mascare în masă. Experţii în controlul armelor atrag atenţia că armele de foc realizate cu ajutorul imprimantelor 3D vor da bătăi de cap autorităţilor din întreaga lume în viitorul apropiat.

 

Administraţia Trump susţine publicarea legală a planurilor de realizare a armelor 3D!

 Cei ce au reuşit să creeze arme de foc cu ajutorul imprimantelor 3D, considera că este “tare” să poţi realiza  un pistol din propria bucătărie, fără să ştie nimeni, grupările care susţin accesul la arme de foc doresc să publice online planurile digitale de realizare a acestora.

Ceea ce pare incredibil, pentru unii, este faptul că administraţia Trump susţine şi încurajează astfel de măsuri, aprobând publicarea instrucţiunilor în mediul virtual, acest lucru însă nu va fi încă posibil întrucât mai multe state din USA au dat în judecată guvernul şi au reuşit să blocheze proiectul prin ordin federal.

Specialiştii din administraţia Trump susţin că pericolele menţionate de experţii în securitate, nu sunt justificate şi că armele 3D pot fi uşor detectate de filtrele de securitate, întrucât pentru a funcţiona, aceste arme au nevoie de anumite piese metalice, care sunt rapid descoperite în cadrul controalelor de rutină de dispozitivele de securitate folosite în aeroport, şcoli şi alte instituţii internaţionale.

Controverse legate de arme obţinute cu ajutorul imprimantelor 3D, cu siguranţă vor continua să apară, totodată evoluţia tehnologiei va permite cât de curând realizarea unor noi modele de pistoale şi alte arme semiautomate, care vor modifica percepţia asupra a ce înseamnă arme letale şi siguranţă personală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *