Reciclarea hârtiei – mituri și adevăruri. Unde se reciclează hârtia în România?

Hârtia este, conform studiilor, cel mai frecvent deşeu care rezultă în urma tuturor domeniilor de activitate. Nu este zi în care să nu ţinem în mână măcar o bucată de hârtie care apoi devine maculatură: de la caiete, la hârtie pentru imprimantă, ziare, cutii de carton şi hârtii pentru menţiuni. Însă toate pot fi refolosite!

Ceea ce puţin dintre noi cunosc este faptul ca hârtia poate fi reciclată şi că întregul proces este mai puţin costisitor, cu 60%, faţă de procesul de producere, de altfel mulţi nu ştiu faptul că produsele obţinute din hârtia reciclată au calitate excepţională.

A recicla hârtia înseamnă a proteja mediul înconjurător, a restabili echilibrul ecologic instaurat odată cu tăierile necontrolate de păduri şi a economisi resursele energetice. Cei ce aleg să recicleze hârtie vin cu soluţii pentru marea problemă legată de depozitarea deşeurilor, deci – mai puţine gropi de gunoi.

Conform studiilor, hârtia este un material care se degradează în timp, însă în acest proces se eliberează o cantitate ridicată de metan care contribuie la instalarea efectului de seră, deci reciclarea este un mod de a reduce emisiile de CO2 şi metan, care favorizează încălzirea globală.

Mituri şi adevăruri legate de reciclarea hârtiei

În rândurile următoare vom demonta o serie de mituri legate de procesul de reciclare a hârtiei. Ca şi în cazul altor probleme şi în această situaţie există o serie de mituri ce au luat naştere fie din lipsă de informaţie, fie din pricina ignoranţei, fie datorită unor zvonuri maliţioase.

Incineratoarele sunt cele mai eficiente şi mai ieftine soluţii! Studiile şi analizele realizate de specialişti au scos la iveală că procesul de ardere a hârtiei, aparent simplu şi banal, presupune o serie de costuri adiţionale, cheltuieli ridicate legate de resursele energetice şi multă poluare! Fumul rezultat în procesul de ardere este toxic, deci pentru a incinera aceste deşeuri, pe lângă costurile legate energie, trebuie plătite şi anumite taxe de mediu, deci în final este mai costisitor decât procesul de reciclare.

 Reciclarea hârtiei nu este importantă pentru că pădurile pot fi replantate! Şi acest mit a luat naştere din ignoranţă. Efectele defrişărilor sunt devastatoare asupra sistemului ecologic. În primul  rând trebuie menţionat că despădurirea duce la producerea alunecărilor de teren şi distrugerea faunei locale. Tăierea pădurilor de conifere este un factor care determină alungarea animalelor din habitatele naturale şi este principalul factor care duce la dispariţia unor specii de animale. Un alt aspect ignorat este legat de calitatea aerului. Copacii bătrâni pot stoca şi filtra o cantitate mare de dioxid de carbon, deci aerul în preajma acestora are calitate mai bună decât în cazul plantaţiilor de  puieţii.  Trebuie amintit că procesul de refacere a unei păduri de conifere nu se aseamănă cu o simplă reumplere de toner pentru imprimantă, ci este unul lung şi anevoios, deci reciclarea hârtiei este o soluţie viabilă în detrimentul tăierii şi a replantării arborilor.

Procesul de albire a hârtiei reciclate este nociv! Din pricina lipsei de informaţie mulţi au impresia că hârtia reciclată este supusă unui proces de albire în care se folosesc solvenţi agresivi şi dăunători precum clorul. Acesta este un mit, întrucât în multe situaţii produsul obţinut prin reciclare este folosit ca atare. În cazul în care amestecul obţinut în urma reciclării este supusă albirii, se foloseşte metoda oxigenării. Aceasta presupune pomparea particulelor de oxigen în amestec care favorizează eliminarea particulelor de murdărie şi a impurităţilor.

Harta punctelor de reciclare a hârtiei din România

În fiecare oraş mare din România există cel puţin un punct special de reciclare a deşeurilor din hârtie. Bineînţeles cele mai multe puncte se găsesc în capitală, unde şi producţia de deşeuri este mai mare.

Depozitarea selectivă a deşeurilor este dealtfel o practică destul de comună în Europa, şi totuşi românii încă nu au ajuns să facă din acesta un obicei, însă directivele europene, normele tot mai riguroase ale companiilor de ridicare şi depozitare a deşeurilor şi conştientizarea importanţei procesului de reciclare sunt factori care contribuie la dezvoltarea unei conştiinţe în acest sens.

În prezent cele mai importante centre de reciclare a deşeurilor de hârtie se găsesc în Bucureşti, Braşov, Călăraşi, Ploieşti, Timişoara, Arad, Cluj, Iaşi şi Constanța, însă puncte importante se găsesc în toate oraşele mari. Aici poți găsi o hartă a reciclării deșeurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *