Imprimarea 3D – ce ne așteaptă în următorii 10 ani?
În ultimii 15 ani, tipărirea 3D a parcurs un drum lung de la activitatea curioasă de a crea suveniruri mici,  la o tehnologie integrată care este gata să revoluționeze mega-industriile. Ce se va întâmpla în viitor și ce ne așteaptă în următorii 10 ani? Imprimantele care imprimă în 3D se află la un pas de fantezie. Descarcă doar o schemă de fișier de pe web, reîncarc-o într-o imprimantă 3D și tipărește o ceașcă, un craniu, o chitară, orice. Orice obiect, în viitor poate fi pur și simplu imprimat. În prezent, imprimantele 3D se dezvoltă activ, ceea ce determină o agitație considerabilă în lume: cine va monitoriza pirații care vor imprima arme la imprimanta 3D? Cine va emite o licență pentru tipărirea medicamentelor? Acestea sunt aspecte care trebuie acoperite în modul cel mai detaliat și obiectiv.

Pentru prima dată o cornee umană artificială

Ochiul uman este unul dintre organele cele mai complexe ale corpului uman. Iar pierderea oricărei unități structurale a ochiului, poate deveni o problemă gravă care va duce la o deteriorare sau chiar la pierderea vederii. Însă un grup de oameni de știință de la Universitatea Newcastle (Marea Britanie) a venit cu ideea de a crea structurile ochiului uman, creând pentru prima dată o cornee umană de la zero. Cum a fost posibil? Desigur, cu imprimanta 3D.

Imprimarea 3D a produselor alimentare

Ce ai nevoie pentru a pregăti mâncare? Firește, de produsele alimentare. De fapt, în câțiva ani, răspunsul poate să nu fie atât de clar. Recent, în cadrul conferinței de Biologie Experimentală din 2018, un grup de oameni de știință din Coreea de Sud au prezentat acasă imprimanta 3D pentru produsele alimentare, dar care poate imprima alimente în funcție de preferințele personale și caracteristicile metabolice ale fiecărui individ.

Imprimarea 3D a autovehiculelor

Autovehiculele au încetat demult să fie un mijloc de a te duce de la punctul A la punctul B, consumând benzină pe drum. Acum, acesta este un teren de testare pentru tehnologii inovatoare. Autovehiculele de astăzi pot merge pe electricitate, pot intra în aplicația smartphone și merge fără un șofer în spatele volanului. Și în următorii 10 ani vor fi vehicule tipărite și pe imprimantele 3D. Se pare că imprimantele 3D vor fi utilizate peste tot în viitor. La urma urmei, în fiecare zi își găsesc o aplicație tot mai largă. De exemplu, recent experții companiei Siemens împreună cu experții companiei Hacrod din California au imprimat pentru prima dată o mașină cu drepturi depline.

NASA a testat motorul imprimat pe o imprimantă 3D

Imprimarea tridimensională nu numai că poate reduce semnificativ costul de producție, ci, de asemenea, facilitează foarte mult crearea unei varietăți de dispozitive. Prin urmare, chiar și agențiile mari utilizează din ce în ce mai mult imprimarea 3D atunci când creează dispozitivul. Și recent, agenția aerospațială americană NASA a efectuat prima serie de teste ale motorului imprimat pe o imprimantă 3D.

Imprimarea 3D pentru producția de case

Este posibil să construiești o casă cu un living complet, bucătărie și hol în mai puțin de o zi? La prima vedere, sarcina este impracticabilă, iar tehnologiile moderne nu stau în picioare. Totuși, se pare că, mai recent, imprimantele 3D au imprimat detalii mici în câteva ore. Și astăzi, omologii lor industriali pot tipări deja întreaga casă în mai puțin de 24 de ore.

Fly Elephant: prima imprimantă 3D care zboară

Cu ce ne mai pot surprinde producătorii de imprimante 3D dacă până și un metal lichid poate fi utilizat pentru imprimare? Compania chineză DediBot a reușit să facă ceva unic: o imprimantă 3D care zboară Elefant Fly. Ei bine, ce mai poți să spui despre drone cu imprimare 3D încorporată?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *