De ce să nu renunți niciodată la scrisul de mână?

Scrisul de mână este considerat de specialişti cel mai eficient mod de a pune la muncă creierul, pentru că acest proces solicită atât emisfera dreaptă, responsabilă de procesarea imaginilor şi a semnelor grafice cât şi celelalte regiuni care coordonează mişcările, poziţia corporală şi limbajul. Din cercetările realizate în timp reiese că acest proces este unul extrem de complex, ce solicită tot sistemul neuronal şi favorizează dezvoltarea atenţiei, a memoriei şi a gândirii logice.

Studiile efectuate de specialişti au scos la iveală că scrisul de mână ajută la organizare, conform acestora, oamenii care nu renunţă la acest proces în era digitalizată sunt mai ordonaţi, mai bine organizaţi şi chiar mai fericiți, pentru că scrisul de mână este totodată şi o activitate terapeutică relaxantă și plăcută.

Dacă încă nu eşti convins de beneficiile scrisului de mână, iată câteva motive temeinice, dovedite, care să te facă să nu renunţi la obiceiul de a scrie cu stiloul, în detrimentul tastelor și a foilor printate cu un multifuncțional laser color.

Îmbunătăţeşte capacităţile de învăţare şi memorare

Fie că ai de reţinut o listă de cumpărături, de realizat un proiect sau de susţinut un examen, scrisul de mână te ajută să organizezi mai rapid ideile şi să le reţii. Pe termen lung acest proces îmbunătăţeşte capacitate de memorare, deci timpul alocat activităţilor de studiu şi învăţare este redus.  Conform specialiştilor, prin scris se transmit mesaje de la mână către creier, deci procesul ajuta la dezvoltarea şi îmbunătăţirea memoriei motorii.

 

Grăbeşte vindecarea fizică

Specialiştii sunt în unanimitate de părere că scrisul de mână îmbunătăţeşte starea de sănătate fizică şi grăbeşte procesul de vindecare. Se pare că exprimarea emoţiilor prin scris este un mod eficient de a ameliora starea de sănătate fizică, conform unor cercetări realizate de specialiştii neozeelandezi persoanele care ţin un  jurnal şi îşi exprima sentimentele în scris se vindecă mai rapid, faţă de cei care îşi exprimă trăirile prin alte metode. Mai mult, persoanele care desenează, pictează, proiectează, au avantajul să aibă o gândire mai dezvoltată. Desigur, în limitele bunei funcționări, întrucât nu vei lucra la proiectarea unei case desenând proiectele de mână, ci e mult mai benefic să utilizezi un soft de proiectare cum ar fi AutoCAD sau SketchUp.

Creşte optimismul

Cei ce aleg să scrie de mână sunt mai optimişti faţă de persoanele care folosesc metodele digitale de  scriere. Studiile realizate în 2008 de cercetătorii britanici au demonstrat că persoanele care scriu de mână sunt mai optimişti şi mai creativi faţă de cei ce sunt nevoiţi să folosească tastatura în procesul de scriere. Aceleşi cercetări a scos la iveală că cei ce alocă timp scrisului de mână se bucură mai mult de micile plăceri zilnice şi au o calitate a vieţii mult mai ridicată, faţă de cei împovăraţi de era digitală, imprimante color, taste, dispozitive xero și cartușe toner.

Îmbunătăţeşte calitatea somnului

Dacă te numeri printre cei ce au probleme legate de somn poţi reîncepe să descoperi magia scrisului de mână. Se pare că în acest proces sunt implicaţi centrii nervoşi responsabili de somn şi odihnă. Notarea impresiilor de peste zi sau crearea unor liste pentru a doua zi îmbunătăţeşte calitatea somnului şi ajută la organizarea sarcinilor zilnice.

 

Înţelegi mai rapid sensul textelor scrise

Este dovedit faptul că cei ce scriu de mână înţeleg mai rapid sensul textelor. Cum am menţionat  în rândurile anterioare procesul de scriere solicită activ mai multe arii ale cortexului, fapt ce favorizează dezvoltarea sinapselor iar acest aspect îmbunătăţeşte considerabil activitatea cognitivă.  Dacă alegi să notezi scriind de mână, câteva pasaje în fiecare zi, vei avea surpriză plăcută că vei înţelege mai rapid sensul textelor citite.

 

Îmbunătăţeşte organizarea mentală

Dacă alegi să scrii de mână cu regularitate vei observa că îţi vei organiza mai bine şi mai eficient activităţile cotidiene. Acest proces terapeutic ajuta la selectarea şi organizare mai bună şi mai eficientă a experienţelor personale, fapt ce îmbunătăţeşte echilibrul personal.

În final este bine să menţionăm că scrisul de mână este o activitate relaxantă, căreia trebuie să continuăm să îi acordăm atenţia cuvenită, chiar dacă este mai tentant şi mai confortabil să optăm pentru soluţiile oferite de dispozitivele digitale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *