Catedrala Notre Dame ar putea fi renovată cu ajutorul unui printer 3D

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că reconstrucția catedralei Notre-Dame va dura doar cinci ani. Realizarea construcției într-o perioadă atât de scurtă de timp va fi dificilă cu ajutorul metodelor tradiționale, din acest motiv sunt studiate tehnologiile oferite de imprimantele 3D. Macron își dorește ca bijuteria arhitecturală din Paris să-și recapete gloria până în 2024. Totuși, unii experți au declarat că acest termen este unul foarte optimist, iar oponenții politici îl acuză pe președinte că vrea să bulverseze reconstrucția edificiului doar pentru a fi refăcută atunci când la Paris se vor desfășura Jocurile Olimpice.

Pentru a reuși reconstrucția la timp fost propusă o altă opțiune de renovare, una mai contemporană, însă autoritățile de la Paris sunt sceptice din cauza dezacordurilor apărute inițial, când a a apărut ideea de  instalare a piramidei de sticlă la muzeul Louvre.

Un grup de designeri olandezi susțin termenul înaintat de președinte și mai mult decât atât afirmă că edificiul poate reveni la aspectul inițial cu costuri mai mici, datorită faptului că materialele consumabile folosite de imprimantele 3D sunt mai ieftine. În acest caz, la reconstrucția catedralei pot fi folosite rămășițele care au avut puțin de suferit.

Eric Geboers, co-fondatorul companiei olandeze care susține ideea a declarat că estimările mai exacte referitor la costuri pot fi făcute după ce vor fi cunoscute dimensiunile reale ale dezastrului. Strategia propusă de olandezi este reconstrucția sacrului monument într-un mod mai modern care să păstreze sufletul și istoria clădirii. Designerul crede că este esențial să fie reutilizate elementele rămase pentru a păstra suflul autentic al clădirii. Autorii ideii mizează pe combinarea materialelor vechi cu tehnologiile noi. Ei își propun să colecteze cenușa, praful și piatra distrusă din turnul catedralei pentru a le transforma în pudră printabilă 3D.

Pudra va avea o culoare gri, asemănătoare cu piatra folosită la construcțiile din Paris și va fi combinată cu rămășițele arse de lemn. Pudra poate fi utilizată pentru a reconstrui anumite părți distruse ale catedralei. Cenusa și piatra de var care a rămas vor constitui jumătate din materialele necesare.

Dezvoltatorii ideii au asigurat că nu vor folosi mase plastice sau rășini pentru a fi o reconstrucție cât mai naturală și ecologică. Tehnologia de imprimare 3D scurtează termenul de reconstrucție, de cel puțin  5 ori, fiind mult mai convenabilă decât tăierea în piatră. Imprimarea 3d necesită o muncă minuțioasă, dar este eficientă și pot fi produse până la 2 metri cubi de material pe zi.

Tehnologia 3D nu este disponibilă în Franța, din acest motiv, în caz că ideea va fi acceptată de autorități, muncitorii vor trebui să fie instruiți înainte de începerea lucrărilor.  În anii 2000 a fost efectuată o scanare 3D a clădirii, ceea ce va contribui la reconstrucție.

Compania de design bazată la Rotterdam a prezentat deja o idee reconstituire pentru Gargoyle, utilizând imprimante 3D și tehnici speciale. Folosind scanările disponibile online, ei au creat Le Stryge, statuia demonului care a stat pe acoperișul catedralei Notre-Dame. Sculptura a fost realizată dintr-o combinație de cenușă și piatră de var care a rămas de la incendiu.

Inițiatorii ideii își doresc ca Notre-Dame să renască din propria cenușa ca pasărea phoenix. Focul a făcut parte din trecutul monumentului, iar autoritățile își propun ca rămășițele să fie prezente și în viitorul edificiului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *