Care tip de imprimantă e mai bun: imprimantele cu toner sau cele cu rezervor?

În ziua de azi, majoritatea documentelor, actelor sau fotografiilor sunt păstrate în format digital, pe telefon sau în laptop, iar trimiterea lor se face simplu, prin intermediul mailului sau al serviciilor de mesagerie. Totuşi, există situaţii în care ai nevoie de un document printat, fie că e vorba de o cerere sau de o copie după actul de identitate, de o factură sau de o fotografie.

Poţi apela la un centru de copiere, sau, dacă vrei să nu rişti şi să poţi printa oricând documentele necesare, îţi poţi achizitiona propria imprimantă. Dacă până aici a fost simplu, acum urmează partea cea mai grea. Ce imprimantă ar trebui să alegi din multitudinea de produse de pe piaţă? Cum stabileşti ce imprimantă îţi trebuie?

Să o luăm metodic şi să vedem care sunt criteriile de alegere a unei imprimante. În primul rând, trebuie să ştii că există 2 tipuri de imprimante pentru uz personal: cele laser sau cu toner şi cele cu jet de cerneală sau cu rezervor.

Ambele au avantaje şi dezavantaje, iar alegerea ţine de bugetul şi de nevoile fiecăruia. Cele mai moderne au conexiune wi-fi, ceea ce înseamnă că nu mai aveţi nevoie de cabluri ca să le conectaţi la laptop. Iar la nevoie puteţi printa documente şi de pe telefon sau tabletă.

Cele mai ieftine sunt imprimantele cu rezervor sau cartuş. Mai ales că majoritatea modelelor vin în variantă multifuncţională, o imprimantă cu scanner şi copiator integrat. Viteza lor de imprimare este destul de mică, iar calitatea printării este cel mult medie. Avantajul este că imprimantele sunt color şi la nevoie puteţi printa chiar şi fotografii, evident, pe hârtie specială foto. Pentru cei care nu au nevoie decât ocazional de documente printate şi pentru care rezoluţia printării nu este un criteriu, imprimantele cu rezervor sunt alegerea ideală. Unele dintre cele mai populare şi fiabile modele sunt cele produse de Canon. Totuşi trebuie să ţineţi cont de faptul că un cartuş poate printa în jur de 250-400 de pagini. Ulterior, va trebui să achiziţionaţi un alt rezervor original, să îl reîncărcaţi pe cel gol sau să cumpăraţi altul compatibil.

Dacă aveţi nevoie însă de o calitate ridicată a imprimării şi de o capacitate mai mare de printare, singura alegere logică este a unei imprimante cu toner sau laser. Un alt avantaj este cel al vitezei mai mari de printare faţă de o imprimantă cu jet de cerneală. Singurul dezavantaj ar fi preţul mai mare la achiziţie, de cel puţin 2 ori mai mare decât o imprimantă cu rezervor. Preţul creşte dacă alegeţi o imprimantă laser color. Amortizarea ei se face însă mai repede, deoarece un toner are o capacitate de printare în jurul a 2000 de pagini şi chiar mai mult. Raportat la numărul de pagini imprimate, costurile sunt mai mici în cazul imprimantei laser, iar în timp, investiţia se amortizează. Şi în acest caz, Canon are o multitudine de modele de imprimante cu toner din care va puteţi alege produsul cel mai potrivit. Înlocuirea tonerului se face mult mai uşor decât în cazul imprimantei cu rezervor. Tonerul vechi poate fi reîncărcat sau veţi cumpara altul nou. Şi în cazul imprimantelor laser puteţi cumpara tonere compatibile Canon, al căror preţ este mult mai mic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *