Care tip de cartuşe e mai bun: OEM sau cele compatibile?

Mulţi dintre noi avem acasă o imprimantă pe care o folosim atunci când ne trebuie să printăm diverse documente, fotografii, eseuri sau articole pentru liceu sau facultate. E un instrument util care ne salvează de multe ori şi ne scuteşte să facem un drum până la un centru de copiere. Ce ne facem însă atunci când cartuşele imprimantei sunt pe sfărşite, iar documentul care ne trebuie iese cu dungi sau cu porţiuni albe? Evident, e momentul în care cartuşele trebuie schimbate. Cum alegi cea mai bună soluţie?

Dacă ai găsit deja magazinul sau distribuitorul de unde vei cumpara cartuşele necesare, multitudinea de oferte şi de preţuri te va pune pe gânduri, mai mult ca sigur.

Că să îţi uşurăm sarcina, hai să facem puţin lumină în principala diferenţă dintre cartuşele potrivite imprimantei tale. Ai observat probabil că aceste cartușe au un anumit cod, în funcție de producătorul imprimantei. Este o combinație de litere și cifre care îți indică produsul necesar. Vei vedea însă că, și așa, sunt o mulțime de cartușe în ofertă. Următorul criteriu de selecție va fi tipul de cartuş. Există 2 tipuri: cartușe OEM și cartușe compatibile.

Care e deosebirea? Cartuşele OEM sunt cele originale, fabricate de producătorul imprimantei. În traducere, acronimul OEM înseamnă companie producătoare de echipamente originale. Cartușele compatibile, după cum ne spune și numele, sunt fabricate de alte companii și sunt compatibile cu cele originale.

Alegerea se face în funcție de bugetul pe care îl ai la dispoziție și de nevoile tale de imprimare. Hai să vedem care e diferența dintre cele 2 tipuri de cartușe. Cele OEM oferă o calitate ridicată de imprimare și sunt garantate pentru tipul tău de imprimantă. Dezavantajul este prețul foarte mare, cu cel puțin o treime mai mare decât alte produse de pe piață. Calitatea are prețul ei, cum se spune, însă de multe ori e și o metodă a companiilor producătoare de imprimante de a-și crește profitul.

A două varianta este să cauți prin multitudinea de oferte de cartușe compatibile.  Vei observa că acestea sunt mult mai ieftine decât cele OEM. De multe ori, preţul este cu o treime mai mic și chiar ajunge în unele cazuri să fie la jumătate față de un cartuș original. De ce? În primul rând, adaosul comercial în cazul acestor produse este mai mic decât în cazul cartușelor OEM. Cu alte cuvinte, nu cumperi un produs de brand, deci și valoarea acestuia e mai redusă. Chiar și așa, nu trebuie să îți faci probleme: cartușul compatibil va funcționa la fel că și cel OEM.

Folosirea unui cartuș compatibil are un singur dezavantaj: calitatea imprimării nu este la fel de ridicată precum în cazul celor originale. Dar dacă în activitatea ta nu ai nevoie de o anumită calitate a imprimării, poți achiziționa fără probleme un cartuș compatibil. Având în vedere că acesta este produs după aceleași specificaţii tehnice ca și unul original, imprimanta ta va funcționa ireproșabil. În plus, la volume mari de imprimare, vei reuși să faci economii substanțiale: cu banii necesari pentru achiziția a 2 cartușe OEM vei putea cumpără cel puțin 3 cartușe compatibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *