Diferența dintre imprimantele inkjet și laser. Ce să alegi?

Achiziţionarea unei imprimante poate fi o adevărată provocare pentru mulţi dintre noi. Tehnologia în continuă mişcare îi pune până şi pe cei mai experimentaţi dintre utilizatori într-o situaţie dificilă. Dacă eşti în căutarea unui dispozitiv de imprimare este important să ţii seama de câteva detalii înainte de a face investiţia: stabileşte volumul de lucru, în acest fel afli care este tipul de imprimantă potrivit pentru tine, ţine seama de calitatea pe care trebuie să o oferi, modul în care este folosit dispozitivul şi, bineînţeles, de buget.

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să decizi care este tehnologia de care ai nevoie: imprimanta inkjet, imprimanta laser color, imprimanta multifuncţională sau multifuncţională laser. Dacă doreşti să achiziţionezi un dispozitiv pentru uz personal, poţi lua în seama un multifuncţional cu cerneală, compact, care îndeplineşte cu uşurinţă funcţiile elementare, dacă dispozitivul trebuie achiziţionat pentru birou este important să analizezi calitatea printurilor şi rapiditatea de lucru.

Diferenţa între o imprimantă simplă şi un multifuncţional este simplu de stabilit. În această situaţie este important să analizezi care sunt operaţiunile pe care trebuie să le realizezi mai des: imprimare, scanare, copiere.  Înainte de a descoperi care sunt asemănările şi diferenţele între aceste dispozitive electronice, trebuie să afli mai  multe detalii legate de tehnologie şi modul de funcţionare.

Imprimanta inkjet vs. imprimanta laser. Mod de funcţionare

Imprimanta inkjet presupune aplicarea de puncte de cerneală microscopice pe foaia de hârtie prin intermediul duzelor.  Capul de printare aflat în continuă mişcare permite reproducerea imaginilor cu o claritate foarte bună.

Imprimanta laser funcţionează pe baza razei laser care tipăreşte imaginea pe un tambur rotativ încărcat cu sarcină pozitivă. Imaginea este imprimată pe hârtie prin acţiunea punctelor încărcate electric negativ.

Tehnologia cu cerneală se bucură de aprecieri numeroase în rândul celor care au nevoie de calitate superioară pentru imagini. Dacă activitatea pe care o desfăşori se bazează pe imagini detaliate şi clare, ce trebuie realizate la calitate superioară este esenţial să achiziţionezi un model cu cerneală conceput în acest scop. În cazul în care printurile sunt texte – se pretează mai bine imprimanta laser deoarece reproduce fidel cele mai mici fonturi.

În situaţii în care ai nevoie de rapiditate alege imprimanta laser

Când vine vorba de volum de lucru, trebuie menţionat că modelele cu cerneală sunt mai lente faţă de cele cu laser. Deci în situaţi în care ai nevoie de rapiditate este mai eficientă o imprimantă laser.

O altă diferenţă majoră între cele două modele ține de dimensiune. Dispozitivele cu cerneală sunt mai mici şi mai compacte faţă de cele cu laser, deci sunt mai potrivite în birourile în care fiecare centimetru este important. Cele cu cerneală sunt mai compacte, mai uşor de transportat şi de mutat. Pentru că în aceste cazuri greutatea este direct proporţională cu dimensiunea, este de la sine înţeles că modele cu laser sunt mai grele şi mai puţin portabile.

Fiind concepute pentru uzură intensă, imprimantele laser sunt prevăzute cu tăviţe de depozitare a colilor mai mari, capacitatea tăviţelor fiind în unele cazuri de până la 250 coli. Modelele cu cerneală au de obicei capacitate maximă de depozitare de  50-150 de coli.

Imprimantele obişnuite cu laser au preţ mai ridicat, însă costurile de întreţinere sunt mult mai mici

Un alt aspect de care trebuie să ţii seama la achiziţionarea imprimantei este legat de costuri! Imprimantele inkjet sunt, în cele mai multe cazuri, mai ieftine faţă de modelele cu laser, însă necesită înlocuirea sau reîncărcarea periodică a cartuşelor. În cazul în care optezi pentru un model cu cerneală, vei investi periodic în consumabile. Imprimantele obişnuite cu laser au preţ de achiziţie mai ridicat, însă costurile de întreţinere sunt mult mai mici.

Modelele cu cerneală pot imprima cu uşurinţă atât imagini alb-negru cât şi color. Pentru că imprimantele laser sunt folosite cu precădere pentru a tipări texte vin cu funcţie de tipărire alb-negru. Doar dispozitivele profesionale laser mai scumpe au şi funcţia de imprimare color.

Aşadar este important să analizezi cu atenţie toate detaliile legate de performanţe şi costuri pentru a avea siguranţa că ai achiziţionat dispozitivul potrivit pentru necesităţile persoanele sau device-ul care te ajută să creşti randamentul la birou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *